همانطور که در تاپیک زمان ها، تاریخ ها و مناسبت ها در آمریکا قول دادم، شروع به معرفی تک تک روزهای خاص می کنم و تا جایی که به ذهنم می آید در مورد آن ها برایتان می نویسم. خواهشا اگر مطلبی بازگو نشده و تمایل به دانستن آن دارید، به من پیغام خصوصی دهید تا آن مسئله را نیز برایتان تشریح کنم.
اولین تاپیک رو با روز دروغ آوریل یا April Fool's Day شروع می کنم...
روز اول آوریل هر سال، مراسمی تحت عنوان April Fool's Day برگزار می شود که در برخی از کشور ها همچون بریتانیا افراد در این روز از صبح تا ظهر به دروغ گویی (برای شوخی) و گول زدن دیگران می پردازند و اگر شخصی پس از ظهر دروغی بگوید، احمق آوریل (April Fool) لقب می گیرد، ولی در کشورهای دیگر همچون آمریکا این مراسم تا پایان روز به طول می انجامد. به طور مثال یکی از دوستانم که من و بیش از صد نفر دیگر، به شدت به خواندن بلاگ او معتادیم و هر روز باید از اوضاع و احوال وی با خبر شویم (آرش، منظورم تو نیستی!! ) ، یک روز صبح پستی با این مضمون داد که از این پس قصد جمع کردن بلاگ خود را دارد و دیگر نخواهد نوشت!! نمیدونید چقدر دپرس شده بودیم!! که یهو چند ساعت بعد ادیت کرد نوشت: "April's Fool" ا یا یکی دیگر از دوستان گفت که کنسرت امروز cancel شده!!
بگذریم، در مورد ریشه این رسم، شک و تردید هایی وجود دارد. یکی از نظریات معروف در این خصوص، بر این عقیده است که پیدایش دروغ آوریل به اقدام شارل نهم پادشاه فرانسه در سال 1564 باز می گردد که در هنگام اصلاح تقویم گریگوری، جشن های سال نو را از اول آوریل به اول ژانویه منتقل کرد. پس از آن مخالفان این تغییر همچنان در روز اول آوریل به دید و بازدید عید می رفتند. دوستان و آشنایان این افراد، آن ها را که بر برگزاری عید در روز اول آوریل اصرار داشتند، دست انداخته و سر کار گذاشته و آن ها را "احمق های آوریل" می نامیدند.
در تاپیک های آتی، درباره این روز بیشتر صحبت خواهیم کرد...
روز اول آوريل، به قول «مارك تواين» شايد روزي است كه انسان به خاطر ميآورد بقيه 364 روز سال را به چه ترتيبي گذرانده است. اين روز، تنها روز سال است كه دروغ گفتن جرم نيست و پيگرد قانوني ندارد و احتمالا تنها روزي كه دماغ پينوكيو بابت دروغگويي دراز نميشود.
اجازه دهید، قبل از جزیی شدن در این موضوع، مروری داشته باشیم به معروف ترین دروغ های آوریل در سال های گذشته:
+ اخبار سال 2005 خيليها را به اشتباه انداخت. حتي اخبار ورزشي ساعت 19:45 شبكه سوم سيما، فريب دروغ اول آوريل سايت رسمي باشگاه «بايرنمونيخ» را خورد و خبر انتقال قطعي «ديويد بكام» به اين تيم آلماني را با آب و تاب بازگو كرد. اين تنها آثار دروغ مورد اشاره نبود. گفته ميشود ظرف سه ساعت و نيم اول پس از انتشار اين خبر، سهام باشگاه «رئالمادريد» حدود 14 درصد كاهش يافت و برخي سهامداران به سرعت و با قيمتي پايين اقدام به فروش سهامهاي خود كردند.
دروغهاي مشهور ديگري هم منتشر شد، از جمله اينكه جورج بوش پيشنهاد كرده است «خليج فارس» به «خليج آزادي» تغيير نام يابد!
+ يكي از جالبترين تلفات دروغ اول آوريل در كشور كرواسي رخ داد. چيزي نمانده بود كه يك دروغ ساده و در ظاهر مشروع! به يك شورش تمامعيار تبديل شود. وقتي يك سايت خبري كروات خبر داد كه تيم ملي فوتبال كرواسي، احتمالا بنا بر ملاحظات سياسي، از حضور در مسابقات انتخابي جام جهاني محروم خواهد شد، به يكباره هزاران نفر به نشانه اعتراض به اين تصميم به خيابانها ريختند. در خبر آمده بود كه «فيفا» به دولت كرواسي هشدار داده است در صورت تحويل ندادن ژنرال آنته گوتووينا كه به عنوان جنايتكار جنگي معرفي شده است، تيم فوتبال اين كشور براي هميشه از حضور در جام جهاني محروم خواهد شد و البته نقل قولي هم از «سپ بلاتر»، رئيس فيفا آمده بود كه ميگفت: ميدانيم كه كرواسي به فوتبال بيش از هر چيز ديگري اهميت ميدهد. به همين دليل در تماس با اتحاديه اروپا تصميم گرفتيم تا اين كشور را از حضور در جام جهاني محروم كنيم. هجوم هواداران ژنرال گوتووينا به خيابان و راهپيمايي اعتراضآميز كه تا زادگاه وي ادامه يافت تا يك شورش واقعي فاصله چنداني نداشت.
+ در انگلستان، روزنامه «سان جوك» روز احمقها را درباره خاندان سلطنتي ساخت و خبري تقريبا باوركردني را به خورد مردم داد. به نوشته اين روزنامه، كوليها 650 سال است كه در باغ ملكه واقع در قلعه Windsor اقامت دارند و ادعا ميكنند كه سازندگان اصلي اين قلعه، از اجداد آنها بودهاند و به همين دليل بنا به دستور پادشاه ادوارد سوم از حق اقامت در باغ و برپا كردن چادرهاي خود برخوردارند.
** روز اول آوريل، هر چهار سال يك بار و در سالهاي كبيسه با سيزدهبهدر تلاقي ميكند. امسال هم اين دو روز با هم تداخل داشتند. دروغ سيزده، چيزي است معادل دروغ اول آوريل و هنوز سند محكمي وجود ندارد كه ثابت كند كدام روز از نظر توالي زماني بر يكديگر تقدم داشتهاند. با توجه به اينكه در ايران دروغ سيزده را فقط ميتوان در ويژهنامههاي نوروزي مطبوعات مشاهده كرد، شايد بتوان در وارداتي بودن آن به قطعيت رسيد.
** اول آوريل، روز بخصوصي است و زماني به عنوان مبدأ و روز اول سال جديد شناخته ميشد تا آنكه طبق تقويم گريگوري در سال 1582 ميلادي به زمان ديگري تغيير يافت. پيش از آنكه تقويم جديد بين عامه مردم جا بيفتد، بسياري از آنها طبق روال قبلي، سال نو را جشن ميگرفتند. خاص ماندن اين روز به همين موضوع برميگردد.
** هماكنون مراسم روز اول آوريل در فرهنگهاي مختلف به شيوههاي متفاوتي برگزار ميشود. به طور مثال در هندوستان مردم يك روز قبل از اين روز طي مراسمي كه به «جشن هولي» شهرت دارد، به سر و صورت يكديگر رنگ ميپاشند. پرتغاليها به جاي رنگ از آرد استفاده ميكنند. فرانسويها به اين روز، روز ماهي نيز ميگويند و به پشت همديگر تصوير كاغذي ماهي ميچسبانند، به اين مفهوم كه اين فرد دست انداخته شده است. در مكزيك دو روز قبل از اين روز بخصوص، يادآور حادثه تلخ جنايت پادشاه هرود است كه تعدادي كودك را سر بريد.
** رسم و رسوم اين روز از يك شوخي ساده مثل: ببخشيد، ولي بند كفشتان باز است! شروع ميشود و به دروغهاي بزرگ سياسي منتهي ميشود. فردي كه شخص ديگري را موفق شده است دست بيندازد، خطاب به او فرياد ميزند: احمق آوريل!!
** راستش در اين چند روزه به قدري دروغ آوريل منتشر شد كه حتي به اخبار جدي و مهمي مثل مرگ پاپ ژان پل دوم نيز با ديده ترديد نگاه ميشد. خبر انتقال علي كريمي به رئال مادريد هم از آن دروغهاي بامزه بود. البته مخاطب ايراني نتوانسته است با اين نوع دروغپردازي ارتباط برقرار كند و آن را به سادگي بپذيرد.
** واكنش غربيها به April foolخطاب شدن چيزي در حد يك لبخند ساده است، اما مخاطب ايراني احساس ميكند كه مورد توهين قرار گرفته است. هنوز خاطره پيام نوروزي مادلين آلبرايت، وزير امور خارجه دولت كلينتون خطاب به ايرانيها از يادها پاك نشده است. مخاطب ايراني ناخودآگاه به ياد ضربالمثل معروف «دروغگو، دشمن خداست» ميافتد و همين طور كارتون پينوكيو. به ما ياد داده شده است كه دروغگويي كار بدي است، به همين دليل بارها پيش آمده كه اين كار بد را با ترس و لرز و عذاب وجدان انجام ميدهيم و نميتوانيم با اين موضوع كنار بياييم كه بدون ترس از لو رفتن، دروغ بگوييم آن هم دروغي به بزرگي مثلا پيوستن علي كريمي به رئال مادريد!
از پندهاي اخلاقي كه بگذريم بايد به اين نكته اشاره كنيم كه دروغ آوريل در دهه اول 1970 توسط بريتانياييها به آمريكا صادر شد. در بريتانيا معمولا قبل از ظهر روز اول آوريل دروغ ميگويند، چون تا بعدازظهر همه مردم حتي پرتترين آنها حساب كار دستشان آمده و معمولا گول نميخورند. در همين روز است كه ساعتها يك ساعت به جلو كشيده ميشود.
** به هر حال اگر از اين پس در چنين روزي به خبري تكاندهنده برخورد كرديد، به گيرندههاي خود دست نزنيد و آن را به حساب دروغ اول آوريل يا دروغ سيزده بگذاريد. اين تنها روزي است كه نيمه خالي ليوان، ديدن دارد و بدبيني به حساب نميآيد؛ البته شايد هم ترجيح ميدهيد خبر كشت ماكاروني در كشتزارهاي آريزونا را باور كنيد.
شاخدارترين دروغهاي آوريل تاريخ
+ «بي.بي.سي» در سال 1957 اعلام كرد كه به خاطر زمستان ملايمي كه پشت سر گذاشته شد، كشاورزان سوئيسي موفق به كشت بذر اسپاگتي شدهاند. در برنامه پانوراما، حتي تصاويري از كشاورزان در حال جمع كردن خردههاي اسپاگتي از پايه درختان به نمايش گذاشته شد. به دنبال پخش اين برنامه، بسياري از بينندگان تماس گرفتند و از نحوه كاشت اين محصول سؤال كردند. دستاندركاران برنامه هم به آنها توصيه كردند كه يك بوته اسپاگتي را در ظرف سس گوجه بگذارند تا رشد كند.
+ در سال 1962 فقط يك شبكه تلويزيوني در كشور سوئد وجود داشت كه آن هم برنامهها را به صورت سياه و سفيد پخش ميكرد. «كيل استنس»، كارشناس برق روي صفحه تلويزيون ظاهر شد و ادعا كرد كه بينندگان اين شبكه با يك حقه ساده ميتوانند تصاوير را به صورت رنگي دريافت كنند. آنچه آنان بايد انجام ميدادند اين بود كه يك جوراب بلند نايلوني زنانه را روي صفحه تلويزيون بكشند. البته تلويزيون رنگي 8 سال بعد به بازار عرضه شد، اما نه به كمك تكنولوژي جوراب زنانه!
+ روزنامه بريتانيايي گاردين (????) ويژهنامهاي 7 صفحهاي در بزرگداشت دهمين سالروز كشف «سن سريف» چاپ كرد. «سن سريف» مجمع الجزايري واقع در اقيانوس هند معرفي شد كه مستعمره انگلستان است. دو جزيره عمده اين مجمع الجزاير خيالي، به نامهاي «كايسه بالايي» و «كايسه پاييني» معرفي شد و پايتخت آن «بودوني» نام گرفت. خوانندگان تمام تلفنهاي روزنامه را براي كسب اطلاعات بيشتر اشغال كردند. آنها ظاهرا جايي تازه را براي گذراندن تعطيلات پيدا كرده بودند؛ جايي كه روي نقشه جغرافيا وجود خارجي نداشت.
+ راديو صداي ملت اعلام كرد كه ريچارد نيكسون تغيير عقيده داده و تصميم گرفته است در مبارزات انتخاباتي رياست جمهوري شركت كند. شعار او در اين دوره اين است: من هيچ اشتباهي انجام ندادم و آن را تكرار نخواهم كرد! حتي سخنراني ساختگي نيكسون هم از طريق راديو پخش شد كه طي آن براي نامزدي مجدد اعلام آمادگي كرده بود.
+ شركت «فست فود برگر كينگ» در يك آگهي يك صفحهاي در روزنامه «يو.اس.اي.تودي» به علاقهمندان وعده داده كه به زودي در منوي غذاهاي اين شركت، همبرگر چپدست نيز سرو خواهد شد. ظاهرا اين همبرگر با همان مخلفات از جمله سس و ... و همان اندازه صرفا براي خدمتگزاري به 32 ميليون چپدست آمريكايي ابداع شده بود. اعلام شد كه دهانه همبرگر در اين ساندويچ 180 درجه چرخانده شده است! خيليها گول خوردند و هزاران نفر براي چشيدن طعم اين همبرگر چپدست دروغين به شعبههاي اين فروشگاه هجوم آوردند و البته راستدستها هم برگر معمولي را سفارش دادند.
دروغ اول آوريلي كه حقيقت داشت
همه دوستان اين مرد نابينا، ادعاي وي را كه گفته بود قصد صعود به قله اورست دارد، دروغ آوريل ميپنداشتند. جرارد جاسنز ميگويد: دوستانم روز اول آوريل منتظر بودند تا با آنها تماس بگيرم و بگويم كه قضيه شوخي بوده است، اما من قصد دارم به دختر كوچكم كه در حال از دست دادن بينايي خود است ثابت كنم كه او هر كاري را كه اراده كند ميتواند انجام دهد و براي همين به اورست خواهم رفت. «اريك وينماير» نام ماجراجويي است كه در سال 2001 نام خود را به عنوان اولين نابينايي كه اورست را فتح خواهد نمود، ثبت كرد.
لیستی از دیگر دروغ های معروف دنیا در این روز:
- تلویزیون هلند در دهه ۱۹۵۰ خبر واژگونی برج پیزا را پخش کرد.
- درخت های ماکارونی: بی بی سی یک برنامه پانوراما در ۱۹۵۷ پخش کرد که درخت های ماکارونی را در سوئیس نشان میداد. بی بی سی اعلام کرد که سوسک های ماکارونی که محصولات را از بین میبردند قلع و قمع شدند. بسیاری از مردم با بی بی سی تماس گرفتند و پرسیدند که چگونه درخت های ماکارونی را کشت میکنند. این واقعه در حقیقت از فیلمی به نام St Albans گرفته شده بود.
- دروغ هایی مبنی بر بیرون آمدن از خانه: در ۱۹۸۵ روزنامه L.A. Weekly خبری را در روز دروغ آوریل چاپ کرد که بسیاری از مردم توسط آن فریفته شدند.
- Kremvax: در ۱۹۸۴ اولین شوخی آنلاین یک پیامی را منتشر کرد که یوزنت در شوروی برای کاربران در دسترس است.
- آلاباما عدد پی را تغیر میدهد: روزنامه New Mexicans for Science and Reason در آوریل ۱۹۹۸ مقالهای را چاپ کرد که توسط فیزیکدانی به نام Mark Boslough نوشته شده و در آن آمده بود که قوه مقننه آلاباما رای داد که ثابت پی تغییر کرده است. این واقعه ظاهرا اولین بار در داستانی به نام غریبهای در سرزمین غریب (Stranger in a Strange Land) تالیف رابرت هاینلاین آمده است.
- ترور بیل گیتس: در ۲۰۰۳ خیلی از وبسایت های کره شمالی و چینی اظهار داشتند که CNN خبر داد که بیل گیتس موسس مایکروسافت در نتیجه ۱٫۵٪ افت در بورس سهام چین ترور شد. (به هر حال CNN در چین تحریم شد)
- آب در مریخ: در ۲۰۰۵ یک خبر در وبسایت رسمی ناسا پخش شد که آب را در مریخ نشان میداد. این تصاویر در حقیقت یک لیوان آب بر روی نوار مریخ (Mars Candy Bar) بود.
- پری مرده: در ۲۰۰۷ یک دروغساز در وبگاهش تصاویری را منتشر کرد که جسد یک موجود ناشناخته ۸ اینچی را نشان میداد که گفته میشد یک پری مومیایی شده است. او سرانجام پری را در eBay به قیمت ۲۸۰ یورو فروخت!
- شبکه تلویزیونی بیبیسی در سال ۲۰۰۸ گزارشی از کشف نوعی پنگوئن پرنده در قطب جنوب را پخش کرد. در این گزارش یک فیلم تلویزیونی از پنگوئنها و پرواز آنها تا جنگلهای آمازون نیز پخش شد.
- زمان استاندارد: در کشور های مختلف این شوخی آورده شده است که میگوید سیستم زمان به نوعی تغییر خواهد کرد که در آن، واحد زمان بر اساس توان هایی از ۱۰ ذکر میشوند.
دروغ های معروف دیگر را می توانید از قسمت Well-known pranks در سایت Wikipedia مشاهده کنید. (خیلی زیاده، حوصله نوشتنش نیست) : en.wikipedia.org/wiki/April_Fools_Day
اولین تاپیک رو با روز دروغ آوریل یا April Fool's Day شروع می کنم...
روز اول آوریل هر سال، مراسمی تحت عنوان April Fool's Day برگزار می شود که در برخی از کشور ها همچون بریتانیا افراد در این روز از صبح تا ظهر به دروغ گویی (برای شوخی) و گول زدن دیگران می پردازند و اگر شخصی پس از ظهر دروغی بگوید، احمق آوریل (April Fool) لقب می گیرد، ولی در کشورهای دیگر همچون آمریکا این مراسم تا پایان روز به طول می انجامد. به طور مثال یکی از دوستانم که من و بیش از صد نفر دیگر، به شدت به خواندن بلاگ او معتادیم و هر روز باید از اوضاع و احوال وی با خبر شویم (آرش، منظورم تو نیستی!! ) ، یک روز صبح پستی با این مضمون داد که از این پس قصد جمع کردن بلاگ خود را دارد و دیگر نخواهد نوشت!! نمیدونید چقدر دپرس شده بودیم!! که یهو چند ساعت بعد ادیت کرد نوشت: "April's Fool" ا یا یکی دیگر از دوستان گفت که کنسرت امروز cancel شده!!
بگذریم، در مورد ریشه این رسم، شک و تردید هایی وجود دارد. یکی از نظریات معروف در این خصوص، بر این عقیده است که پیدایش دروغ آوریل به اقدام شارل نهم پادشاه فرانسه در سال 1564 باز می گردد که در هنگام اصلاح تقویم گریگوری، جشن های سال نو را از اول آوریل به اول ژانویه منتقل کرد. پس از آن مخالفان این تغییر همچنان در روز اول آوریل به دید و بازدید عید می رفتند. دوستان و آشنایان این افراد، آن ها را که بر برگزاری عید در روز اول آوریل اصرار داشتند، دست انداخته و سر کار گذاشته و آن ها را "احمق های آوریل" می نامیدند.
در تاپیک های آتی، درباره این روز بیشتر صحبت خواهیم کرد...
روز اول آوريل، به قول «مارك تواين» شايد روزي است كه انسان به خاطر ميآورد بقيه 364 روز سال را به چه ترتيبي گذرانده است. اين روز، تنها روز سال است كه دروغ گفتن جرم نيست و پيگرد قانوني ندارد و احتمالا تنها روزي كه دماغ پينوكيو بابت دروغگويي دراز نميشود.
اجازه دهید، قبل از جزیی شدن در این موضوع، مروری داشته باشیم به معروف ترین دروغ های آوریل در سال های گذشته:
+ اخبار سال 2005 خيليها را به اشتباه انداخت. حتي اخبار ورزشي ساعت 19:45 شبكه سوم سيما، فريب دروغ اول آوريل سايت رسمي باشگاه «بايرنمونيخ» را خورد و خبر انتقال قطعي «ديويد بكام» به اين تيم آلماني را با آب و تاب بازگو كرد. اين تنها آثار دروغ مورد اشاره نبود. گفته ميشود ظرف سه ساعت و نيم اول پس از انتشار اين خبر، سهام باشگاه «رئالمادريد» حدود 14 درصد كاهش يافت و برخي سهامداران به سرعت و با قيمتي پايين اقدام به فروش سهامهاي خود كردند.
دروغهاي مشهور ديگري هم منتشر شد، از جمله اينكه جورج بوش پيشنهاد كرده است «خليج فارس» به «خليج آزادي» تغيير نام يابد!
+ يكي از جالبترين تلفات دروغ اول آوريل در كشور كرواسي رخ داد. چيزي نمانده بود كه يك دروغ ساده و در ظاهر مشروع! به يك شورش تمامعيار تبديل شود. وقتي يك سايت خبري كروات خبر داد كه تيم ملي فوتبال كرواسي، احتمالا بنا بر ملاحظات سياسي، از حضور در مسابقات انتخابي جام جهاني محروم خواهد شد، به يكباره هزاران نفر به نشانه اعتراض به اين تصميم به خيابانها ريختند. در خبر آمده بود كه «فيفا» به دولت كرواسي هشدار داده است در صورت تحويل ندادن ژنرال آنته گوتووينا كه به عنوان جنايتكار جنگي معرفي شده است، تيم فوتبال اين كشور براي هميشه از حضور در جام جهاني محروم خواهد شد و البته نقل قولي هم از «سپ بلاتر»، رئيس فيفا آمده بود كه ميگفت: ميدانيم كه كرواسي به فوتبال بيش از هر چيز ديگري اهميت ميدهد. به همين دليل در تماس با اتحاديه اروپا تصميم گرفتيم تا اين كشور را از حضور در جام جهاني محروم كنيم. هجوم هواداران ژنرال گوتووينا به خيابان و راهپيمايي اعتراضآميز كه تا زادگاه وي ادامه يافت تا يك شورش واقعي فاصله چنداني نداشت.
+ در انگلستان، روزنامه «سان جوك» روز احمقها را درباره خاندان سلطنتي ساخت و خبري تقريبا باوركردني را به خورد مردم داد. به نوشته اين روزنامه، كوليها 650 سال است كه در باغ ملكه واقع در قلعه Windsor اقامت دارند و ادعا ميكنند كه سازندگان اصلي اين قلعه، از اجداد آنها بودهاند و به همين دليل بنا به دستور پادشاه ادوارد سوم از حق اقامت در باغ و برپا كردن چادرهاي خود برخوردارند.
** روز اول آوريل، هر چهار سال يك بار و در سالهاي كبيسه با سيزدهبهدر تلاقي ميكند. امسال هم اين دو روز با هم تداخل داشتند. دروغ سيزده، چيزي است معادل دروغ اول آوريل و هنوز سند محكمي وجود ندارد كه ثابت كند كدام روز از نظر توالي زماني بر يكديگر تقدم داشتهاند. با توجه به اينكه در ايران دروغ سيزده را فقط ميتوان در ويژهنامههاي نوروزي مطبوعات مشاهده كرد، شايد بتوان در وارداتي بودن آن به قطعيت رسيد.
** اول آوريل، روز بخصوصي است و زماني به عنوان مبدأ و روز اول سال جديد شناخته ميشد تا آنكه طبق تقويم گريگوري در سال 1582 ميلادي به زمان ديگري تغيير يافت. پيش از آنكه تقويم جديد بين عامه مردم جا بيفتد، بسياري از آنها طبق روال قبلي، سال نو را جشن ميگرفتند. خاص ماندن اين روز به همين موضوع برميگردد.
** هماكنون مراسم روز اول آوريل در فرهنگهاي مختلف به شيوههاي متفاوتي برگزار ميشود. به طور مثال در هندوستان مردم يك روز قبل از اين روز طي مراسمي كه به «جشن هولي» شهرت دارد، به سر و صورت يكديگر رنگ ميپاشند. پرتغاليها به جاي رنگ از آرد استفاده ميكنند. فرانسويها به اين روز، روز ماهي نيز ميگويند و به پشت همديگر تصوير كاغذي ماهي ميچسبانند، به اين مفهوم كه اين فرد دست انداخته شده است. در مكزيك دو روز قبل از اين روز بخصوص، يادآور حادثه تلخ جنايت پادشاه هرود است كه تعدادي كودك را سر بريد.
** رسم و رسوم اين روز از يك شوخي ساده مثل: ببخشيد، ولي بند كفشتان باز است! شروع ميشود و به دروغهاي بزرگ سياسي منتهي ميشود. فردي كه شخص ديگري را موفق شده است دست بيندازد، خطاب به او فرياد ميزند: احمق آوريل!!
** راستش در اين چند روزه به قدري دروغ آوريل منتشر شد كه حتي به اخبار جدي و مهمي مثل مرگ پاپ ژان پل دوم نيز با ديده ترديد نگاه ميشد. خبر انتقال علي كريمي به رئال مادريد هم از آن دروغهاي بامزه بود. البته مخاطب ايراني نتوانسته است با اين نوع دروغپردازي ارتباط برقرار كند و آن را به سادگي بپذيرد.
** واكنش غربيها به April foolخطاب شدن چيزي در حد يك لبخند ساده است، اما مخاطب ايراني احساس ميكند كه مورد توهين قرار گرفته است. هنوز خاطره پيام نوروزي مادلين آلبرايت، وزير امور خارجه دولت كلينتون خطاب به ايرانيها از يادها پاك نشده است. مخاطب ايراني ناخودآگاه به ياد ضربالمثل معروف «دروغگو، دشمن خداست» ميافتد و همين طور كارتون پينوكيو. به ما ياد داده شده است كه دروغگويي كار بدي است، به همين دليل بارها پيش آمده كه اين كار بد را با ترس و لرز و عذاب وجدان انجام ميدهيم و نميتوانيم با اين موضوع كنار بياييم كه بدون ترس از لو رفتن، دروغ بگوييم آن هم دروغي به بزرگي مثلا پيوستن علي كريمي به رئال مادريد!
از پندهاي اخلاقي كه بگذريم بايد به اين نكته اشاره كنيم كه دروغ آوريل در دهه اول 1970 توسط بريتانياييها به آمريكا صادر شد. در بريتانيا معمولا قبل از ظهر روز اول آوريل دروغ ميگويند، چون تا بعدازظهر همه مردم حتي پرتترين آنها حساب كار دستشان آمده و معمولا گول نميخورند. در همين روز است كه ساعتها يك ساعت به جلو كشيده ميشود.
** به هر حال اگر از اين پس در چنين روزي به خبري تكاندهنده برخورد كرديد، به گيرندههاي خود دست نزنيد و آن را به حساب دروغ اول آوريل يا دروغ سيزده بگذاريد. اين تنها روزي است كه نيمه خالي ليوان، ديدن دارد و بدبيني به حساب نميآيد؛ البته شايد هم ترجيح ميدهيد خبر كشت ماكاروني در كشتزارهاي آريزونا را باور كنيد.
شاخدارترين دروغهاي آوريل تاريخ
+ «بي.بي.سي» در سال 1957 اعلام كرد كه به خاطر زمستان ملايمي كه پشت سر گذاشته شد، كشاورزان سوئيسي موفق به كشت بذر اسپاگتي شدهاند. در برنامه پانوراما، حتي تصاويري از كشاورزان در حال جمع كردن خردههاي اسپاگتي از پايه درختان به نمايش گذاشته شد. به دنبال پخش اين برنامه، بسياري از بينندگان تماس گرفتند و از نحوه كاشت اين محصول سؤال كردند. دستاندركاران برنامه هم به آنها توصيه كردند كه يك بوته اسپاگتي را در ظرف سس گوجه بگذارند تا رشد كند.
+ در سال 1962 فقط يك شبكه تلويزيوني در كشور سوئد وجود داشت كه آن هم برنامهها را به صورت سياه و سفيد پخش ميكرد. «كيل استنس»، كارشناس برق روي صفحه تلويزيون ظاهر شد و ادعا كرد كه بينندگان اين شبكه با يك حقه ساده ميتوانند تصاوير را به صورت رنگي دريافت كنند. آنچه آنان بايد انجام ميدادند اين بود كه يك جوراب بلند نايلوني زنانه را روي صفحه تلويزيون بكشند. البته تلويزيون رنگي 8 سال بعد به بازار عرضه شد، اما نه به كمك تكنولوژي جوراب زنانه!
+ روزنامه بريتانيايي گاردين (????) ويژهنامهاي 7 صفحهاي در بزرگداشت دهمين سالروز كشف «سن سريف» چاپ كرد. «سن سريف» مجمع الجزايري واقع در اقيانوس هند معرفي شد كه مستعمره انگلستان است. دو جزيره عمده اين مجمع الجزاير خيالي، به نامهاي «كايسه بالايي» و «كايسه پاييني» معرفي شد و پايتخت آن «بودوني» نام گرفت. خوانندگان تمام تلفنهاي روزنامه را براي كسب اطلاعات بيشتر اشغال كردند. آنها ظاهرا جايي تازه را براي گذراندن تعطيلات پيدا كرده بودند؛ جايي كه روي نقشه جغرافيا وجود خارجي نداشت.
+ راديو صداي ملت اعلام كرد كه ريچارد نيكسون تغيير عقيده داده و تصميم گرفته است در مبارزات انتخاباتي رياست جمهوري شركت كند. شعار او در اين دوره اين است: من هيچ اشتباهي انجام ندادم و آن را تكرار نخواهم كرد! حتي سخنراني ساختگي نيكسون هم از طريق راديو پخش شد كه طي آن براي نامزدي مجدد اعلام آمادگي كرده بود.
+ شركت «فست فود برگر كينگ» در يك آگهي يك صفحهاي در روزنامه «يو.اس.اي.تودي» به علاقهمندان وعده داده كه به زودي در منوي غذاهاي اين شركت، همبرگر چپدست نيز سرو خواهد شد. ظاهرا اين همبرگر با همان مخلفات از جمله سس و ... و همان اندازه صرفا براي خدمتگزاري به 32 ميليون چپدست آمريكايي ابداع شده بود. اعلام شد كه دهانه همبرگر در اين ساندويچ 180 درجه چرخانده شده است! خيليها گول خوردند و هزاران نفر براي چشيدن طعم اين همبرگر چپدست دروغين به شعبههاي اين فروشگاه هجوم آوردند و البته راستدستها هم برگر معمولي را سفارش دادند.
دروغ اول آوريلي كه حقيقت داشت
همه دوستان اين مرد نابينا، ادعاي وي را كه گفته بود قصد صعود به قله اورست دارد، دروغ آوريل ميپنداشتند. جرارد جاسنز ميگويد: دوستانم روز اول آوريل منتظر بودند تا با آنها تماس بگيرم و بگويم كه قضيه شوخي بوده است، اما من قصد دارم به دختر كوچكم كه در حال از دست دادن بينايي خود است ثابت كنم كه او هر كاري را كه اراده كند ميتواند انجام دهد و براي همين به اورست خواهم رفت. «اريك وينماير» نام ماجراجويي است كه در سال 2001 نام خود را به عنوان اولين نابينايي كه اورست را فتح خواهد نمود، ثبت كرد.
لیستی از دیگر دروغ های معروف دنیا در این روز:
- تلویزیون هلند در دهه ۱۹۵۰ خبر واژگونی برج پیزا را پخش کرد.
- درخت های ماکارونی: بی بی سی یک برنامه پانوراما در ۱۹۵۷ پخش کرد که درخت های ماکارونی را در سوئیس نشان میداد. بی بی سی اعلام کرد که سوسک های ماکارونی که محصولات را از بین میبردند قلع و قمع شدند. بسیاری از مردم با بی بی سی تماس گرفتند و پرسیدند که چگونه درخت های ماکارونی را کشت میکنند. این واقعه در حقیقت از فیلمی به نام St Albans گرفته شده بود.
- دروغ هایی مبنی بر بیرون آمدن از خانه: در ۱۹۸۵ روزنامه L.A. Weekly خبری را در روز دروغ آوریل چاپ کرد که بسیاری از مردم توسط آن فریفته شدند.
- Kremvax: در ۱۹۸۴ اولین شوخی آنلاین یک پیامی را منتشر کرد که یوزنت در شوروی برای کاربران در دسترس است.
- آلاباما عدد پی را تغیر میدهد: روزنامه New Mexicans for Science and Reason در آوریل ۱۹۹۸ مقالهای را چاپ کرد که توسط فیزیکدانی به نام Mark Boslough نوشته شده و در آن آمده بود که قوه مقننه آلاباما رای داد که ثابت پی تغییر کرده است. این واقعه ظاهرا اولین بار در داستانی به نام غریبهای در سرزمین غریب (Stranger in a Strange Land) تالیف رابرت هاینلاین آمده است.
- ترور بیل گیتس: در ۲۰۰۳ خیلی از وبسایت های کره شمالی و چینی اظهار داشتند که CNN خبر داد که بیل گیتس موسس مایکروسافت در نتیجه ۱٫۵٪ افت در بورس سهام چین ترور شد. (به هر حال CNN در چین تحریم شد)
- آب در مریخ: در ۲۰۰۵ یک خبر در وبسایت رسمی ناسا پخش شد که آب را در مریخ نشان میداد. این تصاویر در حقیقت یک لیوان آب بر روی نوار مریخ (Mars Candy Bar) بود.
- پری مرده: در ۲۰۰۷ یک دروغساز در وبگاهش تصاویری را منتشر کرد که جسد یک موجود ناشناخته ۸ اینچی را نشان میداد که گفته میشد یک پری مومیایی شده است. او سرانجام پری را در eBay به قیمت ۲۸۰ یورو فروخت!
- شبکه تلویزیونی بیبیسی در سال ۲۰۰۸ گزارشی از کشف نوعی پنگوئن پرنده در قطب جنوب را پخش کرد. در این گزارش یک فیلم تلویزیونی از پنگوئنها و پرواز آنها تا جنگلهای آمازون نیز پخش شد.
- زمان استاندارد: در کشور های مختلف این شوخی آورده شده است که میگوید سیستم زمان به نوعی تغییر خواهد کرد که در آن، واحد زمان بر اساس توان هایی از ۱۰ ذکر میشوند.
دروغ های معروف دیگر را می توانید از قسمت Well-known pranks در سایت Wikipedia مشاهده کنید. (خیلی زیاده، حوصله نوشتنش نیست) : en.wikipedia.org/wiki/April_Fools_Day